Tag på en forunderlig tur under jorden – Mønsted Kalkgruber

07. Maj. 2019
Line Juhl Kronow

Man tror næsten ikke, at det er Danmark, man befinder sig i. Men ikke langt fra Viborg kan du besøge de betagende Mønsted Kalkgruber, som er blevet gjort til en moderne oplevelse med lyd- og lysinstallationer.

Tag på opdagelse i de gamle minegange. Du kan vælge at følge de mærkede ruter og gå i de oplyste gange, eller tage lommelygten med og bevæge dig lidt længere ind. Gangene har et fint oversigtskort, og du bliver ikke væk. Der er højt til loftet og meget lys, så selv om man har tendens til klaustrofobi, kan man godt tage ned i gruberne. Oplev de smukke underjordiske søer og hør de dryppende lyde.

Sjældne truede flagermus
I Mønsted Kalkgruber overvintrer mere end 18.000 flagermus. De fleste er vandflagermus, men der er også mange af de ellers så sjældne damflagermus. Flagermusen er en truet dyreart, da der generelt mangler ynglesteder i Danmark. Derfor er det ikke muligt at besøge Mønsted Kalkgruber i aftentimerne fra den 16. marts til den 10. maj og igen fra den 1. september til den 31. oktober.

Multimedieshow under jorden
Dybt inde i gruberne ved den største sø, er der indrettet en underjordisk biograf, hvor der vises multimedieshow, der fortæller om kalkens og grubernes historie. Billederne vises på de rå kalkvægge, og spejler sig desuden i den store sø.

Find osten
I kan også komme helt tæt på de rum, hvor grubeosten opbevares. I skal bare gå efter lugten af broccoli. Det fugtige klima og den konstante temperatur er perfekt til lagring af ost.

Handicapvenlig
Der er en del af det store gangsystem, hvor der er lagt en træsti ind, som er egnet til kørestol. Det gør det muligt for gangbesværede at komme helt ind i gruberne og få den fulde oplevelse.

Mange oplevelser
I kan nemt få en hel dag til at gå på stedet. Udover at man kan blive ved med at finde nye smukke hjørner i gangene, så kan man også i højsæsonen tage en tur med det hyggelige minetog. I kan også besøge det gamle kalkværk på stedet og lære om, hvordan man bearbejdede den rå kalk.

Når I overnatter på Danhostel Viborg er i kun 20 minutters kørsel fra Mønsted Kalkgruber.

 

Modtag Danhostel nyhedsbrev

Få konkurrencer, eksklusive tilbud, rejseinfo m.m.
Ny vært til Danhostel Esbjerg er fundet
| Line Juhl Kronow

Den 1. januar afløser Sally Due Sperling værtsparret Marianne og Børge Bull på Danhostel Esbjerg. Sally er allerede kendt af Danhostel, da hun lige pt. er vært på Danhostel Kolding. Marianne og Børge siger farvel efter 23 gode år som værter på Danhostel Esbjerg.

Følgende Danhostels holder åbent hele året 2019/2020
| Line Juhl Kronow

Vi har mange Danhostels, der holder åbent hele året, eller kun har lukket mellem jul og nytår. Her kan du se en liste over de Danhostels, hvor du også kan booke et ophold udenfor sæsonen og henover vinteren.