Ung Danhostel-stjerne på mission fuldt hus

  Liv Thøger

  Som 26-årig tog Danhostel Copenhagen Citys vært, Jeanette Thunø Birkedal, stafetten og opbyggede Europas største design-hostel. I dag ti år efter har hun 180.000 gæster årligt på vandrerhjemmet ved Langebro i København. I starten var det primært traditionelle backpackers som overnattede der, men i dag er det også børnefamilier og store grupper på f.eks. 150-300 mennesker fra hele verdenen.

  I midten af København ligger Europas største design-hostel, der ledes af en af branchens yngste, men mest erfarne værter. Fredag den 15. maj har 36-årige Jeanette Thunø Birkedal stået ved roret i præcis ti år. Med 180.000 overnatninger årligt, 192 værelser og 17 etager er Danhostel Copenhagen City kædens største hostel og centralt placeret ved Langebro, tæt ved Tivoli, Islands Brygge, Hovedbanegården og Strøget. På ti år er Danhostel Copenhagen City vokset til et 5-stjernet hostel. Her er det Jeanettes store vision og drøm, at hun en dag kommer til at opleve det, som man i branchen kalder ”en 100 procent belægning” dvs. ”fuldt hus” med 1020 solgte senge. Det tætteste hun har været på målet er 970 senge i 2008

  Not an ordinary city or hostel – not an ordinary host

  - Jeg var kun 26 år og to måneder henne i min barsel, da direktøren fra DGI-Byen ringede (red. de daværende ejere), og de spurgte, om jeg var interesseret i at blive vært. ”YES, sådan en chance får man kun en gang i livet”, tænkte jeg. Det var kæmpe stort at være med til at bygge det hele op fra starten. Og, for mig var det et helt nyt segment, og et nyt marked, fortæller Jeanette begejstret. På det tidspunkt kendte hun branchen fra hotelsiden, da hun blev udlært receptionist på First Hotel Vesterbro, og derefter skiftede til DGI-Byen, hvor hun hurtigt fik titlen som receptionschef.

  Den gang fik Jeanette en weekend til at vende jobtilbuddet med sin mand, og efter kun tre og en halv måned på barsel stod hun en kold dag i februar med nøglerne til HK’s tidligere kontorbygning. På fire måneder skulle alt bygges om, der skulle ansættes personale og udvikles nye procedurer for alt.

  De bedste beslutninger træffer personalet selv

  - Når jeg ser tilbage på de ti år, der er gået, så er den største sejr, at det er lykkedes at skabe den helt rette team-spirit, siger Jeanette og stopper op. Hun skal lige sige noget til rengøringsmanden, der ligger på gulvet og pudser et bordben i cafeen. Han får lige en hilsen med på vejen og en frisk kommentar om det nyklippede sommerhår. Jeanette fortsætter ”Faktisk, så er jeg nok allermest stolt af, at vi har oplært vores folk til, at tage de bedste beslutninger selv”.

  Det betyder f.eks., at når medarbejderne ringer på mobilen om aftenen eller i weekender, hvor der ikke er ledere til stede, så har de først prøvet at løse problemerne selv og i den ånd, som Jeanette og receptionschefen gerne vil have det.  Hun er tilgængelig døgnet rundt for sit personale og selv på ferie med familien og til venindeaftener, så ringer telefonen flere gange. For hende er det helt naturligt og en livsstil, der indeholder mange, lange arbejdsdage og for øjeblikket også en stor ombygning af vandrerhjemmets lounge, reception, bar og cafe. Ombygningen forventes at stå færdige primo september i år.

  Ti år med udvikling og mennesker

  - I starten var der nogle, der godt kunne finde på at sige, at du er da godt nok meget ung og sikke et stort ansvar, husker Jeanette, men hun synes ikke, at der har været et problem at blive taget alvorligt trods hendes unge alder. Hun tilføjer: ”En gang spurgte jeg kommende medarbejdere til jobsamtalen, hvordan de ville have det med at have en yngre chef, men det har ikke været det, som var det vigtigste. Min styrke er, at jeg netop tør ansætte nogen, der er specialister på deres område og så kender jeg mine egne styrker og svagheder. Desuden kender jeg faget fra bunden og går også gerne til hånde på gulvet, og det tror jeg skaber respekt, siger Jeanette, der i branchen er kendt for sin arbejdsomhed, nytænkning og overskud. På Danhostel Copenhagen City er der 15 fuldtids-ansatte fra bl.a. Italien, Rumænien, Tyskland og Spanien. Hertil kommer 20 deltidsansatte, der primært er studerende.

  Alle dage er atypiske

  Siden den trinvise åbning af vandrerhjemmet i 2005, er stedet vokset og vokset. ”Alle dage er atypiske, og selv om, at jeg har en plan om morgenen, så går det sjældent helt efter den”, slutter Jeanette, der netop samme morgen måtte kæmpe med en uforudset udfordring. Et netværksnedbrud, hvilket kom meget ubelejligt i forhold til oplæringen i de nyindførte bookingsystemer og ikke mindst i forhold til de mange gæster, der ikke kunne komme online.

  Privat bor Jeanette i Karlslunde og er gift med osteopat Jesper Birkedal og har 3 børn på 3, 5 og 10 år. Den sparsomme fritid bruger hun allerhelst i drivhuset eller med familien og vennerne, der ofte nyder, at hun elsker at lave mad og bage.        

   _______________________________________________________________________________

  Fakta:

  Fakta om Danhostel Copenhagen City:

  Danhostel Copenhagen City har 10 års jubilæum sammen med sin vært den. 15. maj 2015

  Danhostel Copenhagen City er gået fra 0 til 1020 senge fra 2005 til 2015.

  De er en del af Danhostel kæden, der består af 83 Danhostels i Danmark. Kæden Danhostel – Danmarks Vandrerhjem havde sidste år 1,1 mio overnatninger og en omsætning på 411 mio. kr.

  Fakta om Jeanette:

  I dag 37 år og bor i Karlslunde

  2000: Blev udlært receptionist på First Hotel Vesterbro også kaldet Danhotel

  2001-2005: Receptionschef i DGI-Byen

  Gift med osteopat Jesper Birkedal og har 3 børn på 3, 5 og 10 år

  The fun facts:

  Forskellen på at bo på hostel og hotel er, at man selv lægger sit sengetøj på ved ankomst og tager det af, når man rejser

  Fra de øverste etager på Danhostel Copenhagen City kan man se helt til kontroltårnet i Kastrup lufthavn mod sydøst, til siloerne i Nordhavn, til Rigshospitalet mod Nordvest.

  Frank Sinatra stod på taget af Danhostel Copenhagen City i 1956 (se vedhæftede billede)

  Danhostel Copenhagen City får helt ny lobby, reception, bar og restaurant i løbet af sommeren 2015 i splinternyt, lækkert design

  Danhostel Copenhagen City er 55 meter høj og har 17 etager

  Danhostel Copenhagen City får i sommeren 2015 installeret helt nye, intelligente elevatorsystemer, som kommere til at gøre det nemmere og hurtigere for gæster at komme rundt i huset

  Danhostel Copenhagen City kan håndtere grupper på helt op til 1.000 personer ad gangen

  Alle værelser på Danhostel Copenhagen City har store, lækre, private badeværelser

  Du skal acceptere marketing cookies for at se og tilføje kommentarer.

  Modtag Danhostel nyhedsbrev

  Få konkurrencer, eksklusive tilbud, rejseinfo m.m.
  Nyt Danhostel åbner i Aalborg
  Cecilie Karlsson

  Velkommen til Danhostel Aalborg, som kan bookes allerede nu

  Årets Vært 2023 John Haurits
  Anette Brylov Hansen

  På Danhostels netop afholdte landsmøde i København, blev John Haurits fra Danhostel Svendborg således kåret som årets vært. Det blev han bl.a. for at give sine gæster mulighed for motion, hygge og andet socialt hvad enten det gælder en lejrskole et familietræf eller et hold kursister.