UNESCOs verdensarv i Danmark

  Oplev UNESCOS verdensarv i Danmark og bliv guidet til en god oplevelse.

  Danske attraktioner på kulturarvlisten

  I Danmark har vi i 2023 hele 8 vidunderlige steder, som er med på UNESCO´s verdensarvliste. Ved alle 8 steder finder du et eller flere Danhostels. Det er derfor nemt, at komme rundt og få sat kryds ved alle 8 steder i løbet af en lille uges ferie. Brug evt., vores smarte ruteforslag og lav din helt egen UNESCO tur. De 8 steder i Danmark på UNESCO´s verdensarv liste er:

  1 – VADEHAVET - Læs mere her
  Oplev Vadehavet, der med det berømte tidevand 2 gange i døgnet, danner grundlag for et helt unikt dyreliv. Ud over at være på UNESCO´s verdensarv liste, er vadehavet også Danmarks største nationalpark, og et af verdens 10 vigtigste vådområder. Her er rig mulighed for at opleve de mange forskellige fugle, sort sol, østerssafari, sælsafari eller en skøn tur til Manø. Du kan overnatte på Danhostel Ribe, Danhostel Esbjerg eller Danhostel Tønder, der alle ligger tæt ved det berømte vadehav.

  2 – STEVNS KLINT - Læs mere her
  Klinten med den hvide kalksten og de smukke sorte rundede flintesten på stranden, stråler om kap. Her er millioner af års historie og smuk natur samlet. Den gamle Højerup kirke står lige på kanten til havet, men er i dag sikret, så den ikke kan falde ned. Tag den stejle trappe ned til klinten eller nyd udsigten fra kirkens balkon. Mellem kalk og kridt findes det berømte skrivekridt, som bærer vidne om den mulige årsag til dinosaurernes udryddelse for 65 millioner år siden. Om det var en meteor eller vulkaner, der forsagede det forhøjede niveau af CO2 i luften diskuteres stadig blandt forskerne. Tag selv et kig og overnat på Danhostel Stevns, som ligger tæt på Stevns Klint og bl.a. også Stevnsfortet.

  Vil man lære mere om historien bag Stevns Klint, kan man gå på opdagelse i Stevns Klint Experience. Her bevæger man sig rundt i en verden for 66 millioner år siden, hvor halvdelen af Jordens dyrearter uddøde - heriblandt dinosauerne. Du kan kigge på fossiler, digitale spil, skelletter fra dinosauere og meget mere. 

  3 – KRONBORG SLOT - Læs mere her
  Her holder Holger Danske stadig vagt og venter på, at der bliver kaldt på ham i de mørke katamasser. Hamlet og Shakespeare har gjort det smukke Kronborg Slot verdensberømt. Kronborg Slot har siden udnævnelsen fra UNSECO i 2000, oplevet stor fremgang og mange nye tiltag er sket, så stedet altid emmer af liv og historie. 250.000 besøger hvert år det smukke slot. Danhostel Helsingør ligger lige ned til vandet og har udsigt til det smukke slot.

  4 – ROSKILDE DOMKIRKE - Læs mere her
  Tag i kirke med de kongelige og oplev den enorme kirke, med uendelige detaljer og smukke royale grave. 38 konger og dronninger er stedt til hvile i kirken, der har været brugt i århundreder, som gravsted for regenter og deres familier. Allerede i 1995 blev Roskilde Domkirke tilføjet til UNESCOS verdensarv liste, det blev den bl.a. fordi den var den første gotiske bygning i Danmark. En smuk gåtur igennem parken fra kirken og ned til havnen fører jer til Danhostel Roskilde, som ligger lige ved siden af Vikingeskibsmuseet, der også er et besøg værd.

  5 - JELLING MONUMENTERNE - Læs mere her
  Danmarks dåbsattest, hvor der på Jellinge stenen står med gamle runer, at Kong Harald omkring år 965 kristnede danskerne. Jelling-monumenterne betragtes som noget af det mest fornemme i hele Europa fra Vikingetiden. Har I mere tid kan I også besøge oplevelsescenter Kongernes Jelling. Her kan du vælge at bo på Danhostel Vejle der ligger tæt ved.

  6 - PARFORCEJAGTLANDSKABERNE I NORDSJÆLLAND - Læs mere her
  Inspireret af pragtslottet Versailles barokhaver, er dette jagtlandskab lavet med snorlige skoveje, der danner stjerner og trekanter. Her kunne kongen udføre den fine Parforcejagt, hvor et krondyr jages til udmattelse og efterfølgende dræbes med sværd eller spyd. Barokkens europæiske værdier er her omsat til et design af natur og det er begrundelsen til at disse fine skove er på UNESCO´s Verdensarvliste. Danhostel Hillerød har Parforcejagtlandskaberne lige i baghaven og er et oplagt sted at overnatte, hvis turen går til dette fine sted.

  7 – BRØDREMENIGHEDSBYEN CHRISTIANSFELD - Læs mere her
  Christiansfeld er med stor sandsynlighed den bedst bevarede brødremenighedsby i hele verden. Byen har gennemgået en omfattende renovering, der fremhæver de mange historiske bygninger og gader. Når man går i byen vil man opleve nye fine detaljer hele tiden. Man forstår derfor godt, at det er hele byen der er kommet på UNESCO´s Verdensarvliste og ikke kun en enkelt udvalgt bygning. Byen ligger lige imellem Kolding og Haderslev, og både Danhostel Kolding og Danhostel Haderslev er derfor oplagte muligheder til overnatning.

  8 – VIKINGETIDENS RINBGBORGE - Læs mere her
  De fem ringborge Aggersborg, Borgring, Fyrkat, Nonnebakken og Trelleborg er blevet optaget på UNESCO's Verdensarvsliste og med god grund. Her kan du komme helt tilbage til år 980, hvor borgene blev opført af Harald Blåtand. Vikingetiden i Danmark var en periode præget af store omvæltninger og dette er de fem borge et bevis på. Dyk ned i de præcise cirkler og stringente vinkler i borgenes geometri og lær mere om hver deres historie. Med placeringer spredt i Danmark kan du overnatte på mange af vores Danhostels. Fing det nærmeste Danhostel til den ringborg du ønsker at besøge her. 

  Mere UNESCO - Læs om Kolding der er udnævnt til Design City som de eneste i Danmark.

  FORSLAG TIL RUTER

  Her finder du 4 forslag til ruter der tager dig rundt til de forskellige UNESCO verdensarv steder i Danmark. Husk at du kan benytte vores ruteplanlægger til booke jeres overnatninger på turen.

  Rute med udgangspunkt i København og omegn.

  Dag 1: Kronborg Slot og efterfølgende Parforcejagtlandskaberne. Overnat på Danhostel Hillerød eller kør til Roskilde og overnat på Danhostel Roskilde.

  Dag 2: Roskilde Domkirke og efterfølgende Stevns Klint. Overnat på Danhostel Stevns. Har I mod på at se mere natur kan I tage til Faxe Kalkbrud og efterfølgende overnatte på Danhostel Faxe.

  Dag 3: Første stop i Jylland, Jellinge Monomenterne og efterfølgende Christiansfeld. Overnat på Danhostel Kolding eller Danhostel Haderslev.

  Dag 4: Vadehavet med alt det har at byde på. Overnat på enten Danhostel Ribe, Danhostel Esbjerg eller Danhostel Tønder. Har I mere tid, kan I overnatte ved Jellinge Monomenterne på Danhostel Vejle og tage en tur i Givskud Zoo eller Legoland.

  Rute med udgangspunkt i Århus og omegn.

  Dag 1: Jellinge Monomenterne og efterfølgende Christiansfeld Overnat på Danhostel Kolding eller Danhostel Haderslev.

  Dag 2: Vadehavet med alt det har at byde på. Overnat på enten Danhostel Ribe, Danhostel Esbjerg eller Danhostel Tønder.

  Dag 3: Første stop på Sjælland, Stevns Klint. Overnat på Danhostel Stevns. Eller kombiner med en shoppetur i København og overnat på Danhostel Copenhagen City

  Dag 4: Roskilde Domkirke og efterfølgende Parforcejagtlandskaberne. Overnat på Danhostel Hillerød der ligger tæt ved eller kør videre til Helsingør og overnat på Danhostel Helsingør, så kan I lige nå at få Kronborg Slot med, inden turen går hjemad.

  Sjællands tur

  Dag 1: Stevns Klint og efterfølgende Roskilde Domkirke. Overnat på Danhostel Roskilde.

  Dag 2: Parforcejagtlandskaberne og efterfølgende Kronborg Slot. Overnat på Danhostel Helsingør og kombiner med en ekstra dag på Sjælland, måske med shopping i København. Eller tag turen hjemad.

  Jyllands tur

  Dag 1: Christiansfeld og efterfølgende Jellinge Monomenterne. Overnat på Danhostel Vejle.

  Dag 2: Vadehavet evt. med Sælsafari, Østerstur eller Sort Sol. Overnat på Danhostel Ribe, Danhostel Tønder eller Danhostel Esbjerg.

  Dag 3: Mere af Vadehavet evt. med tur til Manø eller en tur til Ribe Domkirke og tårnet med fantastisk udsigt over hele området. Afslut med endnu en overnatning, eller tag turen hjem.