BRØDREMENIGHEDSBYEN CHRISTIANSFELD – UNESCOS Verdensarv i Danmark

  Unik historisk by i Danmark

  Derfor er stedet på UNESCOS liste
  Hvis du har besøgt byen en sommerdag, så vil du med det samme forstå hvorfor den er på UNESCOS liste. Christiansfeld kom på UNESCOS Verdensarv liste i 2015.
  Christiansfeld er optaget på listen som en idealby, der gennem sin helt særlige byplan og unikke arkitektur, vidner om Brødrekirkens forståelse af et samfund bygget på en kristen baggrund. Samtidig var Christiansfeld ved sin grundlæggelse i 1773 en fristad, der som den eneste by i Danmark havde religionsfrihed.
  Byen blev grundlagt i 1772, som en koloni af indvandrere fra Sachsen. De blev i praksis behandlet som en slags luthersk frimenighed, men kongen gav altså en udvidet frihed på det religiøse område til Christiansfeld. Det gjorde han fordi han var overbevist om, at invaderingen var en økonomisk fordel for Danmark. De indvandrede herrnhuter var dygtige håndværkere og brødremenighedsbyen Christiansfeld blev i mange henseender en mønsterby.

  Det skal du se/opleve når du er der
  Torvet med det smukke springvand, Brødemenighedskirken, kirkegården med de mange gamle gravsten der ligger ned. De mange små hyggelige butikker og smukt belagte gader. Der gemmer sig små torve om mange hjørner. Stemningen minder om en hyggelig købstad og man forventer næsten en havn lige om hjørnet. Det gør det hele mere unikt når man ved, at denne perle ligger gemt midt inde i landet omgivet af industriområder.

  Hvor børnevenligt er det
  Børnene skal smage chokoladen og isen, og kan helt sikkert også nyde en hyggelig gåtur i byen.

  Andre gode ting i nærheden
  Christiansfeld ligger lidt afsides men er et rigtig godt stop på turen til eks. Sønderjylland, Haderslev eller Tyskland. I kan også besøge kystbyen Hejlsminde og den gode strand, der ligger ca. kvarters kørsel fra Christiansfeld i bil.

  Hvilket Danhostel ligger tættest på
  Du kan nå Christiansfeld let både fra Danhostel Haderslev og Danhostel Kolding. På Danhostel Haderslev kender de en god cykelrute til Christiansfeld.

  Hemmelig tips
  • Besøg byen så hurtigt som muligt, før turisterne for alvor for øjnene op for den.
  • Shop i de mange hyggelige butikker, her er alt fra blomsterhandlere til genbrugsbikse.
  • Kør til byen af bagvejen, se industriområdet først og få en fantastisk overraskelse, når I rammer den gamle del af byen. Det er som to verdener der mødes.

  Tilbage til UNESCO liste.

  christiansfeld_0.jpg